Een overzicht van de actuele goudprijs.

Goud inleveren

The Silver Mountain

Goud inleveren is voor veel mensen een voordelige optie. Wie nog wat oude sieraden heeft liggen, of geërfde verzamelmunten of zelfs een oude gouden tand, kan dit goud inleveren tegen de die dag geldende goudkoers. Momenteel is de goudprijs erg hoog, dus het nu oud goud inleveren kan een lucratieve daad zijn.

Waar kun je goud inleveren?

Goud inleveren kan bij verschillende bedrijven, die elk voor- en nadelen hebben. U kunt naar de lokale juwelier gaan, die meestal goed is te vertrouwen maar wiens core business op een ander vlak ligt, waardoor hij niet de scherpste prijs voor uw goud kan bieden.
Er zijn gediplomeerde taxateurs, waarbij u ervan uit kunt gaan dat ze u een eerlijke prijs geven. Zij rekenen echter relatief veel transactiekosten, waardoor het goud inleveren minder geld kan opleveren dan bij een gespecialiseerde goudopkoper, die u door deze specialisatie het hoogste bedrag voor uw goud kunnen geven. Zij zijn echter niet allemaal de meest betrouwbare mensen. U kunt ook uw goud inleveren bij een internetbedrijf. U kunt het goud per post opsturen, waarna u het uitgekeerde bedrag op uw rekening zult ontvangen. Hierbij moet u echter bedenken dat het goud
onderweg kwijt kan raken, en ook dat u niet fysiek aanwezig bent bij het goud inleveren. Het is dus maar afwachten hoe de zuiverheid van uw goud en het gewicht bepaald wordt en of dit op een eerlijke manier gebeurd.

De waardebepaling bij het goud inleveren

De waarde van goud wordt bepaald door de zuiverheid ervan, het aantal karaat. Zuiver goud bevat 24 karaat, maar vanwege de zachtheid van het materiaal is dit niet geschikt voor sieraden. De meeste sieraden bevatten 18 of 20 karaat, en vormen een legering van goud met een ander metaal, bijvoorbeeld nikkel, koper of zilver.
Als u gaat goud inleveren zal altijd naar het gehalte zuiver goud worden gekeken. In combinatie met de dagprijs van goud, uitgedrukt in troy ounce ofwel 31 gram, wordt de waarde van uw goud bepaald. Dit is niet het bedrag wat u uiteindelijk mee naar huis zult nemen, de handelaar zal er nog een percentage vanaf trekken om zijn eigen kosten en tijd te dekken. Dit kan verschillen per aanbieder en is dus een belangrijke factor bij het goud inleveren.

In alle gevallen is het aan te raden om, voor u uw goud gaat verkopen, alvast een schatting van de waarde te maken aan de hand van de goudprijs en de zuiverheid van uw goud. Dit voorkomt verrassingen bij het goud inleveren.

Na het goud inleveren krijgt u uw geld in de meeste gevallen contant mee naar huis. Als gekozen heeft voor goud inleveren via de post wordt dit overgemaakt naar uw rekening.

Munten van goud inleveren

Gouden munten zijn een iets ander verhaal dan goud in sieraden en tanden. Omdat gouden munten niet alleen een waarde in goud vertegenwoordigen, maar vaak ook een verzamel waarde, kan dit een rol spelen bij het goud inleveren. Het kan in sommige gevallen lucratiever zijn om de munt niet bij een goudhandelaar, maar bij een muntverzamelaar van de hand te doen.
Anders is dit bij speciale handelmunten, zoals de Maple Leaf of de Krugerrand. Deze vertegenwoordigen enkel een goudwaarde, als u gaat goud inleveren met deze munten zult u gewoon de waarde van het goud krijgen. Ook bestaan deze munten vaak uit zeer zuiver goud van 24 karaat en vertegenwoordigen zij een vast gewicht, waardoor het bepalen van de waarde erg eenvoudig is.

In het laatste geval kunt u ook uw goud inleveren bij handelskantoren of beleggers die niet in
sieraden zijn geïnteresseerd maar enkel in de waarde van puur goud. Dit vergemakkelijkt het
handelen in goud erg.

,