Een overzicht van de actuele goudprijs.

Goud kopen

The Silver Mountain

Goud kopen

Wie wil beginnen met het handelen in goud, kan eenvoudig terecht bij de vele goudhandelaren die, onder andere op internet, te vinden zijn. Ondanks een lichte daling van de goudprijs in de laatste maanden van 2011 is deze nog steeds vrij hoog, en met het oog op het economische klimaat is een spoedige stijging zeker niet uit te sluiten. Goud kopen kan in economische crises juist rendabeler zijn dan sparen of beleggen, aangezien de vraag naar goud van oudsher toeneemt als de aandelen dalen, omdat goud kopen wordt gezien als veilige beleggingsoptie. Zeker op de lange termijn is goud kopen een investering die zich vrijwel altijd zal terugverdienen.
Goud kopen voor de handel kan al vanaf één gram, en is daarmee bereikbaar voor elk budget.

Goud kopen: de mogelijkheden

Goud kopen kan men doen om verschillende redenen. De eerste is puur voor de handel, de tweede reden waarom mensen goud kopen is om te pronken met bijvoorbeeld gouden voorwerpen of sieraden. In de handelsvorm wordt goud vaak in pure vorm verkocht, dit vanwege het gemak waarmee dan de waarde van het goud is te bepalen. Goud kopen in pure vorm is simpelweg een kwestie van het gewicht vermenigvuldigen met de dan geldende prijs, en weet met de waarde van het goud.
Uit praktische overwegingen wordt goud in sieraden vrijwel nooit in pure vorm aangetroffen. Puur goud is te zacht en te snel beschadigd om praktisch te zijn in armbanden of ringen, en wordt daarom altijd met een ander, sterker metaal gelegeerd. Hierbij is dus van belang om bij het goud kopen te weten voor welk percentage het voorwerp uit zuiver goud bestaat, wat wordt uitgedrukt in karaat. Hierbij is 24 karaat zuiver goud, veel gouden sieraden hebben een zuiverheid van 15, 18 of 22 karaat.

Goud kopen voor de handel

Het kopen van goud voor handelsdoeleinden beperkt zich tot goudbaren en gouden handelsmunten. Hierdoor is de goudmarkt vrij overzichtelijk, alle baren en munten hebben een vaste, op het gouden voorwerp aangegeven waarde en zijn voorzien van een keurmerk, waardoor het goud zonder nadere controle te verhandelen is. De zuiverheid en het gewicht worden immer gewaarborgd door het keurmerk.
Goudbaren worden meestal verhandeld in een gewicht van een troy ounce, de standaard voor goudhandel die ongeveer 31 gram bedraagt. Goud kopen in de vorm van grotere baren kan ook, de collectie loopt op tot wel 440 troy ounce, ruim 13 kilo. Ook de mogelijkheid tot het aanschaffen van kleinere goudbaren wordt aangeboden, voor handelaars met een klein budget zijn er baren van één gram te krijgen.
Wie wat betreft goud kopen meer heil ziet in het aanschaffen van munten, heeft ook genoeg opties tot zijn beschikking. Er zijn verschillende handelsmunten in het leven geroepen, waarvan er vier veruit het populairst zijn. Goud kopen in muntvorm kan vanaf 1/10e troy ounce, oplopend tot zeer zware en kostbare munten van meer dan 100 troy ounce. De meeste handelsmunten zijn 24 karaats, goud kopen van mindere zuiverheid kan ook, waarbij het gewicht van de munt wordt uitgedrukt in de hoeveelheid puur goud die erin zit, wat de munt in feite zwaarder maakt door het gelegeerde metaal wat erin verwerkt is.

Het goud kopen hoeft overigens niet te betekenen dat men dit ook daadwerkelijk in fysieke vorm in handen krijgt. Zeker bij grote hoeveelheden is het zeer risicovol om zelf voor de opslag van goud verantwoordelijk zijn, omdat bij een enkele inbraak immers een zeer groot kapitaal verloren kan gaan. Ook voor handelaren die goud kopen om het zeer snel weer te verkopen is dit onpraktisch. Het is dan ook mogelijk het goud te laten bewaren door een tussenpersoon, waarbij de goudkoper enkel in naam eigenaar is van het goud. Hiervoor wordt een percentage van de waarde van het goud in rekening gebracht, die de tussenpersoon gebruikt om zijn eigen kosten te dekken. Goud kopen lijkt op deze manier erg op het handelen in aandelen, men is immers eigenaar van iets zonder hier iets fysieks voor terug te zien.

Goud kopen voor de sier

Goud kopen in de vorm van sieraden of gouden herdenkingsmunten wordt minder gedaan door handelaren, omdat de zuiverheid ervan het minder makkelijk maakt om de waarde van het voorwerp te bepalen. Ook speelt hier mee dat de waarde van het voorwerp niet alleen wordt bepaald door het goud wat erin verwerkt is, maar ook door de verzamelwaarde ervan. Vooral bij verzamelmunten speelt dit mee, muntverzamelaars kunnen een gouden munt meer waarde toekennen dan deze, aan de hand van de hoeveelheid goud, waar is. Goud kopen wat in munten of sieraden is verwerkt kan dus een omslachtige bezigheid zijn.
Goud kopen in de vorm van sieraden of herdenkingsmunten is echter een reële mogelijkheid, er zijn talloze goudhandelaren die sieraden verkopen. Een beginnend goudbelegger kan goud kopen in elke gewenste vorm en is niet per se aangewezen op zuiver gouden handelsmunten of -baren.

,