Een overzicht van de actuele goudprijs.

Goud verkopen

The Silver Mountain

Goud verkopen

Goud verkopen is gezien de hoge goudprijzen van de laatste jaren een aantrekkelijke optie voor mensen met goud in hun bezit. Door de economische crisis, die voor veel beleggers aanleiding is om van aandelen over te stappen op de goudhandel, stijgt de prijs vrijwel constant, wat goud verkopen momenteel erg lucratief maakt. Het is dus een erg goed moment om te kijken welke gouden voorwerpen u bezit, en welke u kunt missen. Goud verkopen kunt u met elk gouden voorwerp doen, van gouden munten tot geërfde kettingen of zelfs gouden tanden.
Goud verkopen is gelukkig erg makkelijk. Er zijn verschillende manieren om van uw oude goud af te komen, en meestal krijgt u direct en contant uitbetaald.

Wat krijg ik betaald bij het goud verkopen?

Het belangrijkste aspect bij goud verkopen is natuurlijk de waarde van de gouden voorwerpen. Deze is afhankelijk van de hoeveelheid goud die het bevat; hoe zuiverder het voorwerp is, hoe meer het opbrengt. Bij goud gemaakt voor de handel is dit zeer eenvoudig, afgezien van een enkele handelsmunt bestaat dit vrijwel altijd uit zuiver goud. Lastiger is het bij sieraden of gouden tanden, goud verkopen is in dit geval omslachtiger omdat de zuiverheid niet altijd even eenvoudig is te achterhalen. Een goudhandelaar zal voor het goud verkopen dan ook eerst bepalen hoeveel karaat het goud is, zodat hij eenvoudig de prijs van het voorwerp kan berekenen.
Goud verkopen kan bij verschillende bedrijven. Het makkelijkst is wellicht de lokale juwelier, die bij iedereen wel in de buurt zit en meestal goed te vertrouwen is. Het nadeel hieraan is dat goud verkopen en inkopen niet zijn belangrijkste zakenkant is, zodat hij u niet altijd de scherpste prijs voor uw goud kan geven. Ook zijn er gediplomeerde taxateurs te vinden, met geavanceerde meetapparatuur en daarom zeer goed te vertrouwen. Zij brengen echter een relatief hoog bedrag in mindering om hun eigen kosten te dekken, wat het goud verkopen aan deze mensen niet het lucratiefst maakt. U kunt er ook voor kiezen uw goud te verkopen aan een van de vele bedrijven die via internet opereren. U kunt uw gouden voorwerpen naar deze mensen opsturen, waarna u het geld ervoor op uw rekening krijgt bijgeschreven. Het grote nadeel is echter dat u niet fysiek aanwezig bent bij het goud verkopen, zodat u maar moet gokken of de vastgestelde zuiverheid en gewicht waarheidsgetrouw zijn.
Goud verkopen doet u het best met enkele voorbereidingen. U kunt thuis al kijken hoeveel karaat uw voorwerp bevat, en het wegen op bijvoorbeeld een nauwkeurige keukenweegschaal. Zo kunt u vooraf een inschatting maken van de prijs die het oplevert en staat u minder snel voor verrassingen bij de goudhandelaar. Als u thuis op deze manier een richtprijs opstelt, kunt u bij grote afwijking hiervan vragen naar een verklaring van de taxateur, zodat het goud verkopen een minder risicovolle bezigheid wordt.
Overigens bieden veel goudhandelaren een gratis en vrijblijvende taxatie aan. U doet er goed aan om vóór het goud verkopen verschillende taxaties op te vragen, zodat u na kunt gaan waar u de beste prijs voor uw goud krijgt.
Wie goud bezit in de vorm van herdenkingsmunten, kan beter niet enkel bij goudhandelaren de prijs opvragen. Goud verkopen in deze vorm kan ook erg goed bij muntverzamelaars, die vanwege de verzamelwaarde van de munt soms een hogere prijs kunnen bieden dan de goudwaarde van uw voorwerp.

Goud verkopen voor de handel

In tegenstelling tot goud in sieraden en munten is handelsgoud verkopen zeer eenvoudig. Dit goud voldoet aan strenge keurmerken qua zuiverheid en gewicht, waardoor de waarde zeer eenvoudig is te bepalen. In de meeste gevallen betreft dit zuiver, 24 karaats goud in een standaardgewicht, waardoor u simpelweg de waarde kunt berekenen door het gewicht te vermenigvuldigen met de goudprijs van dat moment.

Niet-fysiek goud verkopen

Vooral handelaren zullen niet al hun goud letterlijk thuis in een kluis hebben liggen. Veelal zijn zij enkel in naam eigenaar van het goud. Het voordeel hiervan, afgezien van de veiligheid die het niet persoonlijk opslaan met zich meebrengt, is de snelheid waarmee het goud verkopen kan gebeuren. Hoewel de goudprijs op lange termijn vrij stabiel is, kan deze op korte termijn erg fluctueren. Handige beleggers kunnen zo soms wel tien procent van de waarde aan winst maken, wat het snelle goud verkopen zonder fysiek goud erg lucratief kan maken.

Bij het goud verkopen geldt de goudprijs uiteraard als belangrijkste richtlijn. Echter, de waarde die uw gouden voorwerp, of dit nou een sieraad of een baar handelsgoud is, zult u niet krijgen. Ongeacht waar u uw goud verkoopt, de handelaar zal altijd een percentage van de waarde in mindering brengen om zijn eigen arbeidskosten te dekken. Dit verschilt per opkoper, dus uw goud verkopen zal bij de ene handelaar meer opbrengen dan bij de andere.

,