Een overzicht van de actuele goudprijs.

Goud

The Silver Mountain

Goud

Goud is een edelmetaal, wat vanwege zijn roestvrije eigenschappen al ruim 5500 jaar gebruikt wordt, zowel als betaalmiddel als als grondstof voor sieraden of gebruiksvoorwerpen.
Vanwege zijn glanzende uiterlijk is goud altijd een geliefde grondstof geweest om sieraden mee te maken. Hiervoor dient het goud wel eerst gezuiverd te worden na de opgraving ervan, waarna het gemengd (gelegeerd) moet worden met andere metalen. Goud is van zichzelf namelijk erg zacht, een zuiver gouden armband of ketting zou bij dagelijks gebruik erg snel krassen en beschadigen.

Goud in sieraden

Door de noodzaak goud te legeren om het bruikbaar te krijgen voor het maken van sieraden, is de zuiverheid van het goud erg belangrijk. Hoe hoger de hoeveelheid puur goud in een voorwerp, hoe waardevoller het is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schaalverdeling in karaat; waarbij 24 karaat zuiver goud is, en een voorwerp van 12 karaat voor de helft uit goud bestaat. De meest voorkomende zuiverheidsgraden voor sieraden zijn 14, 18 en 22 karaat.
De metalen waarmee goud wordt gelegeerd zijn meestal koper of palladium, wegens de sterke eigenschappen hiervan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt, maar vanwege de allergische reactie die veel mensen hierop vertonen wordt hier steeds meer vanaf gestapt. Ook kan men, wegens esthetische redenen, goud legeren met zilver, waardoor het vanzelfsprekend meer waard is dan een legering van goud met koper.

Goud in de handel

Van oudsher is goud veel gebruikt als handels- en betalingsmiddel. De oude Egyptenaren maakten 2500 jaar voor Christus al gebruik van goud om goederen mee te betalen, een gebruik waar pas recentelijk, sinds het loslaten van de goudstandaard begin vorige eeuw, steeds meer van wordt afgeweken.
De reden dat goud het belangrijkste betaalmiddel uit de geschiedenis is, is vooral de kostbaarheid, goud is relatief zeldzaam, het lage gewicht en het mooie uiterlijk. De laatste decennia is de handel in goud erg gestandaardiseerd, mede veroorzaakt door de globalisering. Waar vroeger nog verschillende prijzen werden gehanteerd, zijn die nu wereldwijd vrijwel gelijkgetrokken. De handel in goud speelt zich af op mondiaal niveau, met prijzen die per seconde kunnen fluctueren. Er zijn verschillende standaardhoeveelheden goud in het leven geroepen, zowel in de vorm van goudbaren als gouden munten, die de handel erg eenvoudig hebben gemaakt. Tegenwoordig kan iedereen meedoen aan de handel in goud, zelfs met een beperkt budget; er kan al gehandeld worden met één gram goud.

Geschiedenis van de goudhandel

De handel in goud gaat zoals gezegd duizenden jaren terug. In het oude Egypte werd al gebruikgemaakt van gouden munten, en ook vandaag de dag is de goudmarkt nog enorm. Wel is in de tussentijd veel veranderd.
In vroegere tijden werd gehandeld met gouden munten die per land, streek of zelfs stad konden verschillen. Hierdoor was het lastig vast te stellen hoeveel elke munt precies waard was, deze diende bij de verkoop dus gewogen te worden. Ook de zuiverheid van de munt was hierbij niet gegarandeerd. Met een poging tot gestandaardiseerde munten werd al een hele stap gemaakt, waar valsmunters vervolgens dankbaar gebruik van maakten door kleine beetjes goud langs de randen van de munten te verwijderen, om deze om te smelten tot nieuwe munten. Sinds de introductie van een aantal standaardmunten, zoals de Krugerrand, die aan strenge eisen moeten voldoen, is hier een einde aan gekomen, wat de handel in munten van goud erg vereenvoudigd heeft. Deze handelsmunten hoeven voor de verkoop niet eerst gecontroleerd te worden, het hebben van een keurmerk is voldoende.

Over de evolutie van de goudprijs valt feitelijk pas iets te zeggen na 1971. Voor die tijd was de goudprijs rechtstreeks gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar, op een waarde van 35 dollar per troy ounce. De troy ounce, wat de standaardmaat is om goud in te verhandelen, vertegenwoordigd een gewicht van net iets meer dan 31 gram.
Na de loskoppeling van de waarde van goud en de dollarprijs is de goudprijs vrijwel enkel gestegen, tot een waarde van bijna 1600 dollar per troy ounce begin 2012. Hierbij moet gezegd worden dat er een vrij grote piek lag onder 1900 dollar in september 2011, een van de hoogte pieken uit de ontwikkelingsgeschiedenis van de prijs van goud. Over het algemeen genomen is de prijsstijging van een troy ounce vrij stabiel, en zeker voor beleggers met veel geduld is de kans op een goed rendement zeer groot.

Het praktisch nut van goud is dus zeer ruim. Lange tijd heeft het gediend als basis voor ons economisch stelsel, en ook nu, na het loslaten van de gouden standaard, is het een belangrijke beleggingsoptie. Dit komt omdat de waarde vrij stabiel is, en de handel in goud erg eenvoudig is geworden door de verschillende keurmerken.
Ook voor sieraden blijkt goud erg geschikt, het is mooi, in een legering goed te gebruiken en niet onderhevig aan roest. Kortom, goud biedt voor ieder wat wils.

,