Een overzicht van de actuele goudprijs.

Goudbaren

The Silver Mountain

Goudbaren zijn ‘blokken’ van goud, en zijn de meest gangbare manier om goud wat bedoeld is voor de handel op te slaan en te verhandelen. Goudbaren zijn te verkrijgen in vele verschillende maten, uitgedrukt in gewicht en te krijgen vanaf een paar gram tot meer dan tien kilo.

Keurmerken van goudbaren

Voor effectieve en doeltreffende handel is het van belang te kunnen vertrouwen op goudbaren, dat wil zeggen dat de echtheid en de zuiverheid van het gebruikte goud makkelijk vast te stellen moet zijn. Hiervoor heeft de Londen Bullion Market Assocation een aantal richtlijnen vastgesteld, aan de hand waarvan men bepaalde bedrijven certificeert om ‘officiële’ goudbaren te produceren. Deze bedrijven ontvangen dan de zogenoemde Good Delivery Status, aan de hand waarvan handelaren kunnen zien of goudbaren aan strenge eisen voldoen. Bij goudbaren waar dit het geval is, is een keurmerk in de baar geslagen.

Zuiverheid van goudbaren

Aangezien de goudhandel draait om zuiver goud is het niet verrassend dat goudbaren die verhandeld worden uit puur goud bestaan. In tegenstelling tot munten en sieraden wordt de zuiverheid van goudbaren niet in karaat uitgedrukt, maar in promille. Goudbaren met een zuiverheid van 999,9, wat vaak voorkomt, bevatten dus 999,9 promille of 99,99 procent zuiver goud. Goudbaren van zo’n zuiverheid, feitelijk puur goud, maken het bepalen van de goudprijs erg makkelijk. Men vermenigvuldigt de goudprijs per gram simpelweg met het gewicht van de goudbaar en men weet hoeveel het ding moet kosten.

Soorten goudbaren

Zoals gezegd zijn goudbaren in zeer veel verschillende gewichten te krijgen, zodat er voor elke investeerder wel wat te vinden is. Mensen met een klein budget kopen voor iets meer dan tweehonderd euro al goudbaren van 5 gram. Voor 1350 euro bent u in het bezit van een goudbaar van één troy ounce, wat de standaardmaat voor de goudhandel is. Veelal wordt de goudprijs uitgedrukt in dollars per troy ounce, wat de handel in deze goudbaren erg overzichtelijk maakt.
Beleggers met veel geld kunnen bijvoorbeeld goudbaren van 250 gram kopen, maar ook een kilo of zelfs een goudbaar van 12,5 kilo behoort tot de mogelijkheden. Voor deze laatste moet een bedrag van meer dan een half miljoen euro worden neergelegd.

Opslag van goudbaren

Zeker bij zware goudbaren die een zeer hoge waarde vertegenwoordigen is het van belang dat ze veilig worden opgeslagen. Goudbaren thuis bewaren is natuurlijk een mogelijkheid, maar bij een inbraak bent u meteen een groot vermogen kwijt.
U kunt uw goudbaren daarom in bewaring geven bij verschillende bedrijven, die beschikking hebben over zeer goed beveiligde kluizen. Dit kost uiteraard een percentage van het door u in bewaring gegeven goud. Ook het niet-fysiek kopen van goudbaren is een mogelijkheid. Hierbij bent u alleen in naam eigenaar van het goud, u krijgt het niet daadwerkelijk te zien omdat het opgeslagen wordt door een tussenpartij. Voor mensen die niet beschikken over afdoende opslagmogelijkheden maar toch in goud willen handelen kan dit een praktische oplossing zijn.

Goudbaren kopen en verkopen

Goudbaren zijn bij vele sites en bedrijven te koop. Deze houden vaak rekening met de meest recente goudprijs, er zijn bedrijven die hun verkoopprijs meerdere malen per uur aan de goudkoers aanpassen.
Houdt er bij het kopen van goudbaren wel rekening mee dat u vaak iets meer dan de goudkoers betaalt, omdat zowel de producent van de goudbaren als de handelaar een procentueel bedrag vragen om hun eigen kosten te dekken.
Meestal kunt u bij dezelfde bedrijven terecht om uw goudbaren te verkopen. Doordat deze baren een keurmerk bevatten, kunt ze ook gemakkelijk bij andere handelaren van de hand doen. Wederom zullen de handelaren een percentage van de goudprijs inhouden.