Een overzicht van de actuele goudprijs.

Gouden Munten

The Silver Mountain

Hoewel de officiële goudhandel plaats vindt met de troy ounce, zijn er vele verschillende soorten gouden munten te krijgen. Deze verschillen in formaat, karaat en gewicht, en dus ook in waarde.

Gouden munten ter herdenking

In Nederland zijn er zeer veel gouden munten geslagen om belangrijke gebeurtenissen te herdenken.
Toen Koningin Beatrix bijvoorbeeld dertig jaar regeerde werd het ‘kroningstientje’ geslagen, een munt van 14 karaat. Er zijn ook gouden munten van 22 of zelfs 24 karaat te krijgen. Hoewel er een waarde op deze munten staat, meestal tien euro of in oudere gevallen tien gulden, zijn ze in werkelijkheid natuurlijk veel meer waard en is de prijs slechts voor een deel afhankelijk van de goudkoers van dat moment.
De waarde van de gouden munten ligt vaak boven die van het goud wat erin zit verwerkt. Dit kan komen door het werk wat in het maken van de munt gaat zitten, zoals het ontwerpen en slaan van de munt, maar de verzamelwaarde zal ook zeker meespelen. Er is dan ook geen rechtstreeks verband aan te geven tussen de waarde van een gouden munt en de goudkoers, al speelt de hoeveelheid puur goud natuurlijk wel een rol.

Gouden munten voor de handel

Teneinde de handel in goud te vergemakkelijken, hebben verschillende landen gouden munten met een vaste hoeveelheid goud erin ontwikkelt. De eerste gouden munten van deze soort waren de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, die voor het eerst in 1967 werd uitgegeven en te krijgen is in goudhoeveelheden van 1/10, een kwart, een halve en een hele troy ounce. In tegenstelling tot de gouden munten die hierna besproken worden is de Krugerrand de enige die niet uit zuiver goud maar ‘slechts’ 22 karaat bestaat.
De Canadese Maple Leaf is een zuivere gouden munt, deze is te krijgen in dezelfde goudhoeveelheden als de Krugerrand en ook in een nog kleinere versie van 1/20 troy ounce. De Maple Leaf is een wettig betaalmiddel in Canada, al heeft de munt van één troy ounce slechts een waarde van 50 dollar in het normale betalingsverkeer.
Ook de Nugget uit Australië is een 24 karaats gouden munt, die te verhandelen is dezelfde hoeveelheden als de Maple Leaf en een aantal grotere munten, oplopend tot een zeer zeldzame gouden munt van 1000 kilo, ofwel ruim 35000 troy ounce. Lange tijd was de Oostenrijkse Philharmonic de meest verhandelde munt. Deze munt is er ook een van 24 karaat, en te krijgen van 1-10 tot een hele troy ounce.

Handel in gouden munten

Zoals we eerder zagen is de prijs van gouden munten die gemaakt zijn om een gebeurtenis te herdenken niet gelijk aan de waarde van het goud wat erin zit verwerkt. Mede door de lage karaat van de gouden munten en de verzamelwaarde die eraan kleeft, zijn deze munten niet erg geschikt voor de handel. Hiervoor zijn dan ook de gouden munten van (vrijwel) zuiver goud gemaakt. De waarde hiervan komt wel overeen met het gewicht in goud, wat de waardebepaling erg eenvoudig maakt; men hoeft immers enkel te kijken naar de dagwaarde van een troy ounce en men kent de waarde van de gouden munt. Er zijn verschillende handelaren die u aan gouden munten kunnen helpen. Hiervoor betaalt u uiteraard wel een vergoeding, waar u rekening mee dient te houden om uw uiteindelijke rendement te bepalen. Door de verschillende waarden van de gouden munten die in omloop zijn, kunt u eenvoudig een munt uitkiezen die bij uw budget past. Het verschil tussen de verschillende gouden munten, zeker tussen zuiver gouden munten als de Maple Leaf en de Nugget, is qua waarde niks, en hooguit terug te brengen op persoonlijke voorkeur.

,