Een overzicht van de actuele goudprijs.

Hoogste Goudprijs

The Silver Mountain

De handel in of met goud gaat al zesduizend jaar terug, de historie van de goudprijs dus ook. Door verschillende factoren fluctueert de goudkoers sterk, de hoogste goudprijs valt dan ook op verschillende manieren vast te stellen.

Hoogste goudprijs in de geschiedenis

Sinds de Verenigde Staten in 1971 de koppeling van de goudprijs aan de dollar loslieten, begon de prijs voor een troy ounce goud sterk te stijgen. Tien jaar later werd de hoogste goudprijs tot dan toe bereikt, 850 dollar voor 31 gram goud. Als we dat bedrag corrigeren voor inflatie is het zelfs de hoogste goudprijs ooit, bijna 2400 dollar per troy ounce. Daarna zette de goedkoers een daling in, om eind 1999 een dieptepunt van zo’n 300 dollar te bereiken. De banken grepen in, waardoor de prijs weer opliep. De hoogste goudprijs, zonder inflatiecorrectie, werd in augustus 2011 bereikt, toen men 1900 dollar betaalde voor een troy ounce goud. Momenteel ligt de goudprijs iets lager, rond 1760 dollar.

Factoren die zorgen voor de hoogste goudprijs

De goudprijs staat momenteel op recordhoogte. Bij het tot stand komen van de hoogste goudprijs zijn verschillende factoren van invloed, die interessant zijn voor goudbeleggers. Omdat goud wordt gezien als veilige investering, is het niet vreemd dat de hoogste goudprijs wordt bereikt in tijden van financiële crises. Dit gebeurde in 1981, tijdens de oliecrisis, en ook de hoogste goudprijs ooit in 2011 werd bereikt in financieel zware tijden.
Omgekeerd geldt dit ook, als de economie aantrekt wordt het voor beleggers interessant om aandelen te kopen, waardoor de vraag naar goud afneemt en de prijs dus zal dalen. Goud wordt verhandeld in dollars, waardoor die munt een belangrijke factor is in het bepalen van de goudprijs. De hoogste goudprijs wordt bereikt als de dollar zwak staat, een sterke Amerikaanse munt zorgt voor een daling van de goudkoers.
Toen de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten begin augustus werd verlaagd, steeg de goudprijs meteen naar 1700 dollar per troy ounce, tot dan toe de hoogste goudprijs ooit. De stijging zette door tot het einde van de maand, toen het huidige record van 1900 dollar behaald werd.

Bepaling van de hoogste goudprijs

De goudprijs wordt tweemaal per handelsdag bepaald door de leden van de London Gold Market Fixing, waar onder andere de Deutsche Bank en Barclays Capital in zitten. In 1919 was de hoogste goudprijs 4 Britse pond, samengesteld door de London Gold Fix in het kantoor van Rothschild. Deze prijs wordt nog steeds gezien als wereldwijde richtlijn, hoewel de prijs de hele dag door fluctueert door de handel die erin wordt gedreven. De hoogste goudprijs wordt dus niet per definitie door de London Gold Fix vastgesteld.

De hoogste goudprijs voor uw eigen goud

De prijs voor goud wat u thuis heeft liggen, of dit nou in de vorm van munten of sieraden is, wordt mede bepaald door de goudkoers. Dit hoeft nier per se te betekenen dat u ook echt de hoogste goudprijs krijgt uitbetaald. Afhankelijk van de zuiverheid van het goud krijgt u een bedrag voor uw goud. Zuiver goud van 24 karaat levert de hoogste goudprijs op, voor minder zuiver goud krijgt u ook minder betaald.
De handelaren rekenen zelf ook een percentage voor hun diensten. Omdat deze percentages verschillen kunt u het beste meerdere aanbieders vergelijken zodat u weet waar u de hoogste goudprijs kan krijgen.

Bij het verkopen van eigen goud kan het slim zijn de voorspellingen voor de goudkoers in de gaten te houden, als deze waarschijnlijk stijgt kunt u beter nog even wachten met verkopen, zodat u de hoogste goudprijs kunt krijgen voor u verkochte goud.

,