Een overzicht van de actuele goudprijs.

Inkoop van goud

The Silver Mountain

Met de huidige koers kan de inkoop van goud een lucratieve handel zijn. De prijs van goud is momenteel historisch hoog en de kans dat de prijs zal blijven stijgen is volgens analisten groot. De inkoop van goud is al mogelijk vanaf één gram, en daarmee mogelijk voor elk budget.

Verschillende mogelijkheden van inkoop van goud

Bij de inkoop van goud zijn er veel verschillende mogelijkheden. De standaardmaat van goud, de troy ounce, is slechts één van de vele hoeveelheden waarin u goud kunt kunt kopen. De inkoop van goud begint gewoonlijk bij één gram, een kleine hoeveelheid voor een relatief klein bedrag. Mensen of instellingen met een groter budget kunnen kiezen voor 10 gram, 100 gram, een kilo of zelfs 440 troy ounce. Bij de inkoop van goud is het belangrijk rekening te houden met de kosten die door de handelaar in rekening worden gebracht. Tienmaal één gram aanschaffen kan hierdoor een stuk duurder zijn dan de eenmalige inkoop van 10 gram goud.

Inkoop van goud door midden van munten

Ook is het mogelijk bij de inkoop van goud te kiezen voor munten in plaats van een baar goud. Er zijn vier verschillende munten die hiervoor het meest worden gebruikt. Een bekende munt is de Canadese Maple Leaf, die bekend staat om zijn zuiverheid van meer dan 99,9%. De munt is te krijgen in verschillende maten, van 1/20 tot een hele of meer troy ounce. De Zuid-Afrikaanse Krugerrand is een populaire munt bij inkoop van goud. De munt bevat precies één troy ounce aan goud, waardoor de waarde makkelijk is te bepalen. Doordat de Krugerrand niet bestaat uit zuiver goud weegt de munt meer dan een troy ounce, door een hoeveelheid koper die in de munt is verwerkt.
Wie zich bij de inkoop van goud laat leiden door de zuiverheid van de munt, komt snel uit bij de Australische Nugget. Deze munt bestaat vrijwel uit zuiver goud. De Nugget is te krijgen in gewichten van 1/20 tot 10 troy ounce, en voor de grote portemonnee zijn er ook Nuggets van een kilo te koop. Jarenlang was de meest gebruikte munt bij de inkoop van goud de Oostenrijkse Philharmonic. Ook deze munt bestaat uit vrijwel zuiver goud, en is te krijgen in versies van 1/10 tot een hele troy ounce.

Niet-fysieke inkoop van goud

Bij de inkoop van goud door munten of andere fysieke vormen, zit de eigenaar met het probleem van opslag. Goud vertegenwoordigd al snel een grote waarde, dus bij verlies van het goud door onveilige opslag is de kostenpost groot.
De inkoop van goud zonder het daadwerkelijk fysiek in handen te krijgen is ook mogelijk. Hierbij is de eigenaar niet verantwoordelijk voor de opslag van het goud, terwijl hij wel aan de investering kan verdienen. Een belegger kan voor de inkoop van goud bijvoorbeeld aankloppen bij een Exchange Trade Funds, waarbij de handel in goud ongeveer hetzelfde verloopt als bij aandelen. De goudeigenaar betaalt hierbij een percentage van de goudwaarde aan het bedrijf wat het goud fysiek opslaat.
Er zijn ook andere mogelijkheden waarbij een tussenpersoon de fysieke inkoop van goud voor zijn rekening neemt en daarna, wederom tegen een vergoeding, zorgt voor de opslag van het goud in een goed beveiligde omgeving.

Kanttekeningen bij de inkoop van goud

Hoewel goud kopen voor elke portemonnee mogelijk is, zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo kan de koers, ondanks eerdere stijgingen, plotseling dalen, waardoor de investering zichzelf niet terugverdiend.
Ook kan de opslag, in bijvoorbeeld een professionele kluis, in de papieren lopen. Na de inkoop van goud moet de eigenaar goed bedenken waar, tegen welke kosten en risico’s hij het geld wil opslaan.
Als met deze factoren rekening wordt gehouden kan de inkoop van goud echter zorgen voor een leuk rendement.

, ,