Een overzicht van de actuele goudprijs.

Investeren in goud

The Silver Mountain

Van oudsher wordt goud gezien als een relatief veilige beleggingsoptie. Goud is vergeleken met aandelen erg waardevast, waardoor investeren in goud wordt gezien als een vrij zekere kans op rendement, zeker op de lange termijn. In economisch zware tijden, zoals we ook nu doormaken, is goud een gewilde uitvalsmogelijkheid, omdat het zich weinig aantrekt van dalende beurskoersen en inflatie. Investeren in goud kan daarom juist nu een verstandige keuze zijn.

Voor het investeren in goud

Wie een start wil maken met het investeren in goud, doet er goed aan een aantal voorbereidingen te treffen. Goud is een belegging, en hoewel het relatief waardevast is, brengt het dezelfde risico’s met zich mee als een belegging in aandelen.
Een toekomstige goudbelegger moet dus eerst kijken het bedrag wat hij kan missen en wat volgens specialisten de vooruitzichten voor de goudkoers zijn. Wie wil gaan investeren in goud dient er rekening mee te houden dat bij elke aan- of verkoop transactiekosten in rekening worden gebracht.

Beginnen met investeren in goud

Daadwerkelijk goud kopen kan bij verschillende bureaus. Investeren in goud kan met elk budget. Zo is het al mogelijk om voor een paar tientjes één gram goud te kopen, mensen of bedrijven met meer geld kunnen elke denkbare hoeveelheid aanschaffen, oplopend tot 440 troy ounce of ruim 12 kilo.
Behalve investeren in goud, moet u ook investering in opslag van het goud. Misschien durft u kleine hoeveelheden gewoon thuis te bewaren, al dan niet in uw eigen kluis. Bij grote bedragen aan goud is de schadepost bij een inbraak erg groot, dus kunt u ervoor kiezen het goud op te laten slaan bij bijvoorbeeld een bank.
U kunt ook investeren in goud zonder het daadwerkelijk in handen te krijgen. Via diverse tussenpersonen kunt u wel het eigendom over een hoeveelheid goud in handen krijgen, zonder het fysiek op te hoeven slaan. Hier draagt de tussenpersoon zorg voor, in ruil voor een vergoeding van een percentage van het aangeschafte goud.

Het rendement van investeren in goud

Goud geldt als relatief veilige belegging, omdat er, zeker op de lange termijn, vrijwel altijd wel rendement uit te halen is. Wie tien jaar geleden begon met investeren in goud en één troy ounce kocht, kan die nu voor 1300 dollar meer verkopen. Door de stijgende goudprijzen van de laatste paar jaar wordt goud ook steeds meer op de korte termijn interessant, investeren in goud heeft het afgelopen jaar een winst opgeleverd van ruim 300 dollar per troy ounce, met dezelfde hoeveelheid was de afgelopen zes maanden 250 dollar te verdienen.
Hoewel de goudprijs over de lange termijn gestaag stijgt, kan investeren in goud ook voor beleggers met minder geduld de moeite waard zijn. Op korte termijn kan de goudprijs namelijk sterk fluctueren. Wie eind oktober 2011 op de goede momenten een troy ounce kocht en weer verkocht, had in acht dagen 150 dollar kunnen verdienen. Zelf binnen één enkele handelsdag kan het investeren in goud een paar tientjes per troy ounce opleveren.
Voor handel op zulke korte termijn beperkt het investeren in goud zich uiteraard tot enkel het eigendom op het gekochte goud, het fysieke goud veranderd daarbij niet van locatie.

Kanttekening bij het investeren in goud

Omdat investeren in goud mogelijk is met zeer kleine en dus betaalbare hoeveelheden goud, kan een kleine belegger ervoor kiezen elke maand wat geld te investeren in bijvoorbeeld één gram goud.
Zo kan over een langere termijn een aardige voorraad worden opgebouwd. Hierbij is het belangrijk te onthouden dat voor elk goudtransactie door de tussenliggende bureaus een bedrag in rekening wordt gebracht. Het kan dus voordeliger zijn om eenmalig in een grotere hoeveelheid goud te investeren.

,