Een overzicht van de actuele goudprijs.

Witgoud

The Silver Mountain

Witgoud is een legering van puur goud met een ander metaal als nikkel of palladium. Vroeger werd goud vooral gemengd met nikkel, door strengere regelgeving hierover in verband met de nikkelallergie van veel mensen gebruikt men nu vooral palladium bij het maken van witgoud. Door de prijsschommelingen van palladium wordt nu ook gekeken naar het produceren van witgoud door goud te legeren met mangaan.
Wit goud lijkt door de kleur erg op zilver of platina, en wordt daar dus ook vaak ten onrechte mee verward. Sieraden die daadwerkelijk van platina zijn, zijn soms wel twee keer zoveel waard als sieraden van witgoud, omdat platina veel zeldzamer is dan goud.

Ontstaan van witgoud

Zuiver, dus 24 karaats, goud is te zacht en buigzaam om sieraden van te maken. Het goud moet dus gemengd (gelegeerd) worden met verschillende andere materialen. Deze materialen beïnvloeden de kleur van het eindproduct.
Behalve witgoud, wat ontstaat door de toevoeging van nikkel of palladium, bestaat er ook rood goud, door koper aan de legering toe te voegen. Wanneer er zilver door het goud wordt gemengd spreekt men van geel goud. De drie toevoegingen, die van nikkel, koper en zilver, kunnen ook door elkaar gebruikt worden om zo een specifieke kleur te maken.

Samenstelling van witgoud

Wit goud is een legering van goud en nikkel of palladium, dus geen zuiver goud. Het maximale van 24 karaat kan dan ook niet behaald worden, dan zou er immers sprake zijn van puur goud.
De meeste sieraden van witgoud zijn 14 of 18 karaat, waarbij respectievelijk 58% en 75% van het sieraad uit puur goud bestaat en de rest uit andere metalen. Hoeveel karaat een sieraad van wit goud is, is uiteraard bepalend voor de waarde ervan. Ook de kleur wordt hier door bepaald, relatief minder goud zorgt voor een wittere kleur.
Om het sieraad meer glans te geven wordt er vaak een laag rodium op het wit goud aangebracht. Daar deze laag zeer dun is, slechts een fractie van een millimeter, kan de onderliggende, minder glanzende kleur door slijtage alsnog zichtbaar worden. Deze kleurverandering zegt niks over de kwaliteit en daarmee de waarde van het witgoud, die wordt bepaald door het aantal karaat.

Toepassingen van witgoud

Zoals hierboven beschreven is, wordt witgoud vooral gebruikt om sieraden van te maken. Denk hierbij aan alle mogelijke sieraden, zoals armbanden, ringen en kettingen. Ook neus- en navelpiercings kunnen van witgoud gemaakt worden. Omdat wit goud harder is dan zilver en hierdoor minder snel slijt en dus langer meegaat, wordt het vaak gebruikt voor bijvoorbeeld trouwringen, die in principe een heel leven mee dienen te gaan.

Verkoop van witgoud

Wit goud kunt u, net als andere gouden, en dus gelegeerde, sieraden verkopen bij verschillende goudopkopers, zoals juweliers, taxateurs of gespecialiseerde opkopers.
Behalve het gewicht en de karaat van uw sieraad speelt ook het legeringsmiddel een rol. Wit goud wordt gemaakt door goud te vermengen met nikkel of palladium, wat niet zoveel waard is. Geel goud, waarbij het goud gemengd is met zilver, zal een hogere waarde hebben.
Bij het verkopen van sieraden van witgoud doet u er goed aan eerst te bepalen hoeveel karaat het sieraad is, zodat u aan de hand van de goudkoers ongeveer kunt schatten hoeveel het sieraad waard is. Dit bespaart verrassingen bij de goudhandelaar.

, ,