Een overzicht van de actuele goudprijs.

Zilverbaren

The Silver Mountain

Zilverbaren zijn ‘blokken’ zilver die speciaal zijn vervaardigd om de handel in zilver te vergemakkelijken. Door zilverbaren uit te rusten met een keurmerk, die de zuiverheid en kwaliteit garandeert, kunnen handelaren zeer snel bepalen of zilverbaren aan hun eisen voldoen. Zo is het zeer makkelijk om de prijs van de zilverbaren te bepalen, omdat het gewicht zuiver zilver immers vaststaat. Het simpelweg vermenigvuldigen van het gewicht van de zilverbaren met de dan geldende zilverkoers levert de prijs van de baar op.

Keurmerken op zilverbaren

Evenals de keurmerken van goudbaren worden de keurmerken van zilverbaren uitgegeven door bedrijven die zijn gecertificeerd door de Londen Bullion Market Assocation. Zilverbaren die door deze bedrijven zijn gemaakt kunnen zonder nadere controle worden verhandeld, omdat het keurmerk garandeert dat het zilver een bepaalde zuiverheid bevat, en dus vast te stellen is welke waarde het vertegenwoordigt.
Ook bij zilverbaren wordt het keurmerk in de baar zelf geslagen.

Zuiverheid van zilverbaren

De handel in zilver draait om zuiver zilver. Het is dan ook logisch dat zilverbaren, die immers speciaal voor de handel zijn geproduceerd, meestal bestaan uit vrijwel puur zilver. Bij zilverbaren wordt de zuiverheid uitgedrukt in promille, dus een zuiverheid van 999 betekent dat er 999 promille zuiver zilver in de baar zit, oftewel 99,9 procent.
Bij zilverbaren of andere voorwerpen van een mindere puurheid moet eerst de hoeveelheid puur zilver berekend worden voordat de waarde ervan bepaald kan worden.

Soorten zilverbaren

Net als bij goudbaren zijn ook zilverbaren is verschillende maten te krijgen. De meest gangbare zilverbaren hebben een gewicht tussen de 50 gram en tien kilo. Er zijn ook zilverbaren te koop met een gewicht van een troy ounce, wat ook bij zilver een gangbare handelsmaat is, of een veelvoud daarvan.

De prijs van zilverbaren

Met een huidige zilverprijs van tachtig eurocent per gram klinkt de prijs die de kleine belegger betaalt voor een zilverbaar van 50 gram, namelijk meer dan vijftig euro op, wat hoog. Dit komt echter omdat het kopen van zilverbaren, in tegenstelling tot goudbaren, niet wordt gezien als belegging maar simpelweg als het opkopen van goederen. Dit heeft tot gevolg dat er over het zilver 19% BTW moet worden betaald, wat de prijs hard doet stijgen. Tevens betekent dit dat dit verschil dus eerst terugverdiend moet worden voor de zilverbaren met wint kunnen worden doorverkocht. Met de huidige stijging van de koersen moet dit kunnen, maar een zilverbelegger begint dus al met een flinke achterstand.
Dit betekent dat men voor een kilo zilver rond de duizend euro betaalt, zilverbaren van 10 kilo gaan voor tienduizend euro weg.

Opslag van zilverbaren

De opslag van grote hoeveelheden zilver in eigen huis kan nogal risicovol zijn. Mocht het zilver gestolen worden, dan is men in een keer een groot vermogen kwijt. Hierom zijn er bedrijven die aanbieden deze opslag voor hun rekening te nemen. Voor een commissie van een paar procent van de waarde worden de zilverbaren in een goed beveiligde omgeving weggestopt, zodat de eigenaar er geen omkijken meer naar heeft. Ook is het mogelijk zilver te kopen zonder dit ooit fysiek in handen te hebben, het zilver wordt dan bewaard door de tussenhandelaar.

Koop en verkoop van zilverbaren

Mensen die willen gaan handelen met zilverbaren kunnen hiervoor terecht bij vele verschillende verkopers. Zij rekenen een prijs die iets boven de zilverkoers ligt, om zo hun eigen kosten te dekken. Veelal kunnen investeerders hun zilverbaren hier ook verkopen, waarbij wederom een klein bedrag zal worden ingehouden. Zilverbaren met een keurmerk kunnen zonder verdere inspectie meteen doorverkocht worden, wat de handel erin zeer makkelijk en overzichtelijk maakt.

,